Αλέξανδρος Χατζηκώστας
Βιβλιογραφία
ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

 

 

Κυκλοφόρησε το νέο (4ο κατά σειρά) βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «Δυτικά του Αλιάκμονα». Πρόκειται για μία σειρά διηγημάτων για το περιεχόμενο των οποίων γράφει ο συγγραφέας: «Δικτατορία, μεταπολίτευση, κρίση. Όνειρα, βιώματα, ελπίδες, σε μια πορεία από την επαρχιακή πόλη στην πρωτεύουσα και ξανά στη γενέθλια γη. Μικρές ιστορίες σαράντα ετών βγαλμένες μέσα από την πραγματικότητα αλλά και τη φαντασία. Μια διαδρομή που ξεγύμνωνε τις αλυσίδες από τα φανταστικά λουλούδια που τις σκέπαζαν, όχι για να τις κουβαλά χωρίς φαντασία, απελπισμένα, αλλά για να τις πετάξει και περισυλλέξει το ζωντανό ανθό. Γιατί τελικά η ουσία του ανθρώπου είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων».

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία καθώς και από τον ίδιο τον συγγραφέα (Τηλ. 6972717285)

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Η ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

h_imathia_ston_emfylioΜε το βιβλίο αυτό ολοκληρώνεται η τριλογία (πρόκειται για τα βιβλία «Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας» και «Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στο Εμφύλιο») που αφορά, μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και ερμηνείας, της πολυτάραχης δεκαετίας του 1940-50 στην Ημαθία.

Χρονικά η περίοδος που καλύπτει η παρούσα μελέτη είναι από τα τέλη Οκτωβρίου του 1946 (όπου έχουμε την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) και ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου του 1949, όπου οι δυνάμεις του ΔΣΕ, εγκαταλείπουν τον Γράμμο. Φυσικά οι ημερομηνίες αυτές (έναρξης και λήξης) έχουν το στοιχείο της «αυθαιρεσίας». Οι ρίζες (χρονικά) του εμφυλίου ξεκινούν νωρίτερα, κατά την διάρκεια της κατοχής, ενώ ο τερματισμός του δεν σταματά στις 30 Αυγούστου γιατί ούτε η «εκκαθάριση» της χώρας από τις ένοπλες δυνάμεις του ΔΣΕ από τον «εθνικό στρατό» ολοκληρώνεται τότε με το πέρασμα των δυνάμεων αυτών στις γειτονικές Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά ούτε και οι συνέπειες του Εμφυλίου σταματούν.

Τα γεγονότα της περιόδου αυτής συνέχισαν να ρίχνουν πολύπλευρα τη «σκιά» τους στα «πέτρινα χρόνια» που ακολούθησαν (για τους αριστερούς, τους αγωνιστές της αντίστασης και του ΔΣΕ), αλλά έχουν και τις ιδεολογικές-πολιτικές απολήξεις τους μέχρι σήμερα, γι’αυτό και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται από έναν πλήθος εκδόσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.α γι’αυτήν.

Διαβάστε περισσότερα...
Η ΗΜΑΘΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

h_imathia_apo_ti_varkizaΒσική επιδίωξη της μελέτης αυτής είναι η καταγραφή μιας σύντομης χρονο­λογικά περιόδου (Γενάρης 1945-0κτώβρης 1946), πλούσιας όμως σε γεγο­νότα, άγνωστα εν πολλοίς στις νεότερες γενιές. Προσπάθεια της μελέτης αυτής είναι να ανιχνεύσει το πολιτικό-οικονομικό κλίμα της εποχής, σε τοπικό επίπεδο και μέσα από αυτό να δώσει τις πραγματικές αιτίες των όσων δραματικών γεγονότων ακολού­θησαν. Φυσικά πρόκειται μόνο για πινελιές της πολιτικό-οικονομικής κατάστασης της ε­ποχής.

Αναφορά γίνεται κυρίως στο κλίμα διωγμών που υφίστανται οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης από τις δυνάμεις της τότε Αντίδρασης, καθώς και στη προσπά­θεια διατήρησης από μέρους τους, κλίματος Εθνικής Ενότητας και εφαρμογής των συμφωνιών (κυρίως της Συμφωνίας της Βάρκιζας). Αναφορά γίνεται ακόμη για τον αντίκτυπο σημαντικών πολιτικών γεγονότων στο νομό (εκλογές Μάρτη 1946, Δημο­ψήφισμα Σεπτέμβρη 1946), καθώς και στις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης των κα­ταδιωκόμενων αγωνιστών που φτάνει μέχρι τη συγκρότηση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ στις 28/10/46.

Διαβάστε περισσότερα...
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

h_ethniki_antistasiΌλα αυτά τα χρόνια ήταν εμφανής η απουσία βιβλιογραφίας για την εποποιία της εθνικής αντίστασης στο νομό Ημαθίας. Κάποια σκόρπια άρθρα στον οπικό τύπο, λιγοστές (και όχι δημοσιευμένες) αναμνήσεις αγωνιστών, που σε καμια περίπτωση δεν μπορούσαν να καλύψουν το εύρος και τη σημασία της εθνογερσίας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-επον στην περιοχή.

Η μελέτη αυτή, προϊόν πολύμηνης και δύσκολης προσπάθειας, φιλοδοξεί να συμβάλλει στη συγγραφή της τοπικής ιστορίας. Έργο που η ολοκλήρωση του απαιτεί συνολικότερες και συλλογικότερες προσπάθειες.

Διαβάστε περισσότερα...